bierbrouwerij
 
 
Gloeilamp
Halogeen
Ledverlichting
Kleuren gloeilampen
Spaarlampen
Gloeilamp kopen
 

Kleuren gloeilampen

De kleur van gloeilampen, totale kleurenspectrum

De gloeilamp heeft een heel eigen kleur en om die reden worden gloeilampen vaak gebruikt in kunstwerken. Door het principe van de gloeidraad, geeft de lamp een wat geelachtige tint. Omdat eigenlijk het hele spectrum aan kleuren wordt uitgezonden, is de kleur van een gloeilamp vrij uniek. Nadeel is wel dat het rendement van een gloeilamp hierdoor laag is.  Het gewone rendement van een gloeilamp ligt daarom maar op tussen de 5 en 10%. De rest van de energie wordt omgezet in warmte.

Het rendement van een gloeilamp is direct gekoppeld aan de temperatuur van de gloeilamp. Hoe hoger die wordt, des te witter het licht, des te hoger het rendement en des te minder wordt de energie omgezet in warmte. Nadeel is wel dat door de hoge temperatuur de levensduur van de gloeidraad wordt verkort. Maar een gloeilamp kan ook heel lang branden, het record staat nu een lamp in de brandweerkazerne in Livermore (Californië) die al sinds 1901 aan het branden is.

Spaarlampen en dimbare spaarlampen

Een spaarlamp is net zoals een TL-lamp een fluorescentielamp. Het is eigenlijk een opgerolde tl lamp met een normale lampfitting. De lamp is in de jaren 70 van de vorige eeuw ontwikkeld en in de jaren 80 gelanceerd. Bij een spaarlamp gaat de stroom door een buis die gevuld is met kwikdamp. Het grote voordeel van een spaarlamp is dat het lager is in energieverbruik  en een langere levensduur. Een  gewone spaarlamp geeft vier tot vijf keer zo veel licht per warr. Een gloeilamp van 60 wat kan je vervangen voor een spaarlamp van 15 Watt. Ook qua levensduur gaat een spaarlamp veel langer mee (ca 8.000 spaaruren versus 1.000 spaaruur voor een gewone gloeilamp).

Spaarlampen kunnen op twee manieren gedimd worden. Via een gewone dimmer en cvia een aan/uit schakelaar.  De laatste variant bestaat uit een aantal standen en de lamp kan dus niet traploos gedimd worden.

 
 
 
 
 

2012 © INTERNETADRES GLOEILAMP.NL | DISCLAIMER | CONTACT